V Prešove sa konali dvojdňové slávnosti vinobrania

17.10.2004 Celý región

V poradí tretí ročník dvojdňových slávností vinobrania začal 14. októbra na prešovskej pešej zóne. Organizátori slávnosti na počesť kráľovského moku uvili ve...
V poradí tretí ročník dvojdňových slávností vinobrania začal 14. októbra na prešovskej pešej zóne. Organizátori slávnosti na počesť kráľovského moku uvili veniec z viniča a dievčatá okoloidúcim núkali burčiaky z rôznych vinohradníckych oblastí východného Slovenska a strapce hrozna. Podujatie spestrila ponuka výrobkov asi 30 remeselníkov a vystúpenia folklórnych, folkových skupín, dychového orchestra a mažoretiek.

Mesto Prešov už v stredoveku patrilo k významným obchodným križovatkám na severojužnej trase a to aj s vínom a víno sa tu tiež dorábalo.
Príkladom toho je i fakt, že tunajšie unikátne Múzeum vín sa nachádza v starobylých dvojpodlažných 500-ročných pivniciach pod mestskou radnicou. Pre súkromnú inštitúciu, ktorá má vo svojej expozícii už vyše 1500 značiek vín z celého sveta slávnosť dáva bodku za tohoročnou turistickou sezónou. Tohto roku si pripomína desiate výročie svojho založenia a podľa jeho riaditeľa Dušana Hažíra bola jubilejná sezóna lepšia ako tie minulé. Chválil účasť zahraničných turistov. \"Cestu si tohto leta k nám našli najmä Poliaci a Lotyši, \" konkretizoval.
Múzeum vín je spoluorganizátorom medzinárodnej súťažnej prehliadky vín MUVINA, ktorej deviaty ročník sa konal tohto roku. Pre Hažíra je potvrdením jej medzinárodnej kvality fakt, že na jednej z najstarších vinárskych súťaží v Európe a to v Ľubľane pred pár týždňami bodovali bezmála tie isté vína ako v Prešove.
Múzeum s celoročnou prevádzkou na jednom mieste dáva možnosť spoznať mnohé zákutia vinohradníctva a vinárstva, predstavuje aj najmenšie vinárske výroby všetkých slovenských aj moravských oblastí, približuje históriu, technológiu, ako aj delenie a označovanie vín. K tomu slúžia okrem samotných vín aj trojrozmerné exponáty, mnohé fotografie a kresby odrôd viniča. Súčasťou múzea je degustačná sála.
(jj)
 

Vyberte región